skip to Main Content

En Hızlı WordPress Temaları Nasıl Seçilir?

Sayfa hızı, masaüstü için 2010’dan ve mobil için 2018’den beri Google için bir sıralama faktörü olmuştur . Ayrıca, kullanıcıların sitenizde ne kadar zaman harcadıklarını, dönüşüm sağlayıp sağlamadıklarını ve markanızı nasıl algıladıklarını da etkiler. 

Kısacası, web sitenizin hızı, arama motoru sıralamalarınız ve ziyaretçilerinizin deneyimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Yükleme sürenizi optimize etmek için WordPress temanızı dikkatlice seçmeniz gerekir . Doğru tema, en yüksek standartlarda, hafif ve SEO dostu olacak şekilde kodlanacaktır.

Bu kararı vermenize yardımcı olmak için, WordPress dizininde ve üçüncü taraf pazaryerlerinde bulunan en hızlı yüklenen WordPress temalarından bazılarını topladık.

Bir web sitesi ne kadar hızlı yüklenmelidir?

Portent tarafından yapılan bir araştırmaya göre , dönüşümler için ideal yükleme süresi 0 ile 4 saniye arasındadır. 

Ancak genel kural, bir web sitesinin mümkün olduğunca hızlı yüklenmesi gerektiğidir. Kesin süre, web sitesinin türüne, iş nişine ve temel performans ölçütlerine bağlı olarak değişecektir. 

Bir web sitesinin yüklenme süresini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Sayfada kaç resim, video ve diğer medya dosyası var
  • Bu resimlerin, videoların ve diğer medya dosyalarının boyutu
  • Sitenizin kodlaması ve sunucu tarafı komut dosyaları
  • Bir CDN hizmeti kullanıp kullanmadığınız
  • Sitenizde hangi eklentiler yüklü
  • Sitenizde hangi tema yüklü

Bu son faktörü anlamak için, bir WordPress temasını neyin hızlı hale getirdiğine bakalım. 

Bir WordPress temasını hızlı yapan nedir?

Bir WordPress temasının hız için optimize edilmesinin birkaç yolu vardır. Aşağıda bu faktörlerden birkaçına göz atalım.  

Duyarlı tasarım

Çoğu tema, hızlı bir mobil deneyim sunmak için gerekli olan duyarlı bir tasarıma sahiptir. Duyarlı tasarım, web sitenizi ziyaretçinin ekran boyutuna göre dinamik olarak yüklediğinden, mobil sitenizin ayrı bir sürümüne ihtiyacınız yoktur. Bu, Google tarayıcısının sitenizden yalnızca bir kez geçmesi gerektiği anlamına gelir. Mobil sitenizin ayrı bir sürümü varsa, web sitenizdeki tüm varlıkların mobil sürüme kopyalanması gerekir – bu da bant genişliği ve bakım açısından eklenebilir.

Duyarlı tasarım, yalnızca bir kod kümesi gerektirdiğinden, Google tarafından önerilen bir tasarım modelidir . 

Hafiflik

Yüksek kaliteli görüntüler ve efektlerle dolu temalar ağır olabilir. Yüksek kaliteli görüntüler genellikle çok büyük dosya boyutları anlamına gelir ve animasyonlar ve efektler, her ikisi de sayfa performansınızı yavaşlatan çok sayıda kod gerektirebilir. 

Yalnızca en gerekli özelliklere sahip basit temalar daha hafif olacak ve sitenizin hızlı bir şekilde yüklenmesine yardımcı olacaktır. Eklentileri veya özel CSS’yi kullanarak daha sonra istediğiniz zaman daha fazla tasarım öğesi ve efekt ekleyebilirsiniz.

CSS ve JavaScript’in Eşzamansız veya Ertelenmiş Yüklenmesi

CSS ve JavaScript dosyaları bir web sitesini yavaşlatabilirken, her temanın bu kodun bir kısmına ihtiyacı vardır. Bir web sayfasını güzel ve etkileşimli yapan şey CSS ve JS’dir.

Bu komut dosyalarının yüklenmesinin iki yolu vardır: eşzamanlı veya eşzamansız. Eşzamanlı olarak, dosyaların web sayfasında göründükleri sırayla birer birer yüklenmesi anlamına gelir. Dolayısıyla, tarayıcı bir komut dosyasıyla karşılaşırsa, bu komut dosyası tamamen yüklenene kadar sayfadaki diğer öğeleri yüklemeyi durduracaktır.

Asenkron yükleme ise aynı anda birden fazla dosyanın yüklenmesini sağlayarak web sayfasının performansını hızlandırabilir.

Bazı temalar zaman uyumsuz olarak yüklenecek veya bu komut dosyalarının yüklenmesini gerekli olana kadar erteleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu temalar, varsayılan olarak eşzamanlı yükleme kullananlardan daha hızlı olacaktır. 

GZIP Sıkıştırma

Sıkıştırma, sunucuların tarayıcılara dosya aktarmalarını hızlandırmak için dosya boyutlarını küçültme işlemidir. Gönderilecek daha az veri varsa, sayfa tarayıcınızda o kadar hızlı yüklenir.

GZIP, diğer yöntemlere göre daha kısa sürede ve daha az kaynak kullanarak veri miktarını %70’e kadar azaltabildiği için günümüzde en popüler sıkıştırma yöntemidir. 

Bileşenleri GZIP ile sıkıştıran temalar, genellikle sıkıştırmayan temalardan daha hızlı yüklenir.

Daha Hızlı Web Sayfaları için GZIP Sıkıştırmasını Etkinleştirme bölümünde bu sıkıştırma yöntemi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz .

Azaltılmış HTTP İstekleri

Resimler, stil sayfaları, komut dosyaları ve yazı tipleri için her HTTP isteği, sitenizin genel yükleme süresini artırır. Siteniz büyüdükçe, bu HTTP istekleri toplanmaya başlar ve sonunda kullanıcının tıkladığı şey ile yüklediği zaman arasında gözle görülür bir gecikme yaratır.

Hem  istenen dosya  sayısı hem de   aktarılan dosyaların boyutu , bir sayfanın yüklenmesinin ne kadar sürebileceğini etkileyebilir.

Daha az ve daha hafif dosya içeren temalar daha az HTTP isteği yapacak ve bu nedenle daha hızlı yüklenecektir. Bir temanın kaç tane HTTP isteğinde bulunduğunu bulmanın en iyi yolu, onu bir hız testi aracı aracılığıyla çalıştırmaktır. Bunları nasıl kullanacağımızı aşağıda tartışacağız.

WordPress Temamın Yükleme Hızını Nasıl Kontrol Edebilirim?

WordPress temanızın yükleme hızını kontrol etmek için kullanabileceğiniz birkaç çevrimiçi araç vardır. En popüler olanlardan bazıları WebPageTest , GTmetrix ve Pingdom’dur . Farklı şeyleri test ettikleri ve sonuçları etkileyebilecek farklı sunucuları olduğu için bir araç kombinasyonu kullanarak test etmelisiniz. 

Bu araçlar, bir web sayfasının içeriğini analiz edecek ve o sayfayı daha hızlı hale getirmek için performans sonuçları ve öneriler üretecektir. Paylaşılan performans sonuçları araca göre değişir, ancak çoğu yükleme süresini, sayfa boyutunu ve içeriği sayfaya yüklemek için gereken sunucu isteklerini içerir. 

Halihazırda aktif bir temanın kurulu olduğu bir WordPress web siteniz varsa, sitenizin URL’sini bir hız testi aracına girmeniz yeterlidir. Bir siteniz yoksa ve hala temalara bakıyorsanız, temanın demo sürümünün hızını test edebilirsiniz. 

WebPageTest’i kullanarak WordPress temanızın yükleme hızını kontrol etme sürecini gözden geçirelim. Bunun yerine GTmetrix veya Pingdom kullanıyorsanız adımlar neredeyse aynı olacaktır .

Back To Top