skip to Main Content

Web Hosting Nedir?

Bir barındırma sağlayıcısı , bir web sitesinin fotoğraflarını, pdf, doc, php, html gibi dökümanlarını depolaması için bir web sunucusunda ayrılan disk alanıdır. Web hosting, bir web sitesini oluşturan dosyaları (kod, resimler vb.) internet üzerinden olarak görüntülenebilir hale getirir. Ziyaret ettiğiniz her web sitesi bir sunucuda (bilgisayarda) barındırılır.

Bir sunucuda bir web sitesine ayrılan alan miktarı, hosting türüne bağlıdır. Ana hosting türleri paylaşımlı, özel, VPS ve bayi şeklinde olur. Sunucu için kullanılan teknoloji türüne, sağlanan yönetim düzeyine ve sunulan ek hizmetlere göre farklılık gösterirler.

Web barındırma, World Wide Web’de bir web sitesini barındırmak için alan kiralama veya satın alma işlemidir. HTML, CSS ve resimler gibi web sitesi içeriğinin çevrimiçi olarak görüntülenebilmesi için bir sunucuda barındırılması gerekir.

Sunucu tam olarak nedir? 

Sunucu, diğer web kullanıcılarını dünyanın herhangi bir yerinden sitenize bağlayan bir bilgisayardır. Adından da anlaşılacağı gibi, web barındırma hizmeti sağlayıcıları, web sitelerini barındırmak için sunuculara, bağlantıya ve ilgili hizmetlere sahiptir. Çeşitli barındırma planları sunarak, küçük bloglardan ve büyük kuruluşlardan barındırma ihtiyaçlarının tümünü kapsarlar.

Bir web sitesi oluşturmayı planlıyorsanız, güvenilir web hosting hizmeti almanız önemlidir. Bugün binlerce çeşit web hosting hizmeti sunan yüzlerce web barındırıcısı var. Planlar, sınırlı seçeneklerle ücretsiz olandan, iş için uzmanlaşmış pahalı web barındırma hizmetlerine kadar çeşitlilik gösterir. Seçtiğiniz plan, öncelikle web sitenizi nasıl kullanmayı planladığınıza ve barındırma için ne kadar bütçe ayırdığınıza bağlı olacaktır.

Doğru barındırma planını seçmek, web sitenizin ziyaretçileriniz için hızlı ve güvenilir bir şekilde yüklenmesini sağlamak için doğru kaynak tahsisine erişime sahip olmak anlamına gelir. Artık tüm işletmeler faaliyetlerinin bir kısmını online internet üzerinden yürütmektedir. Satışları ve iş fırsatlarının bir kısmı web sitelerinden gelir. Birisi bir web sitesine girerse ve bir sorun varsa – yüklenmesi çok uzun sürüyor veya hiç görünmüyorsa – potansiyel müşteriler beklemezler. Doğru çalışan ve aradıklarını sorunsuz bir şekilde sunabilen bir site bulmak için o siteden geri dönerler.

Bir web sitesi işletmekte yeniyseniz, kafa karıştırıcı bir çok terimle karşılaşırsınız. Birçok acemi web sitesi sahibi, tüm barındırma seçeneklerinin temelde aynı olduğuna dair yanlış bir inançla, en ucuz seçeneği tercih ederek bir hata yapabilir. 

Bu yazıda, web hosting hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve web sitenizin başarısı için doğru hosting hizmetini seçmenin önemini anlatmaya çalışacağız.


Web barındırma nasıl çalışır?

Web barındırma, bir web sitesini oluşturan dosyalar yerel bir bilgisayardan bir web sunucusuna yüklendiğinde gerçekleşir. Sunucunun kaynakları (RAM, sabit disk alanı ve bant genişliği) onu kullanan web sitelerine tahsis edilir.

Sunucu kaynaklarının bölünmesi, seçilen barındırma planının türüne göre değişir. Uygun barındırma planını seçmek için öncelikle mevcut planlar arasında ayrım yapmanız gerekir. Bu karmaşık olmak zorunda değil. Teknik olmayan okuyucular için basit bir benzetme yapalım: Web barındırma seçimi ofis alanı aramaya benzer:

İhtiyaçlarınız için hangi ofis alanının doğru olduğuna nasıl karar veriyorsunuz? Açık bir ortak çalışma alanındaki bir iş istasyonu yeterli mi, yoksa bir sonraki en iyi şey mi; bir iş merkezi içinde bir ofis. Hızla genişlemek veya çok sayıda insanın gelip gitmesini beklemek gibi bir niyetiniz mi var? Bütün bir binayı kiralamayı düşünür müsünüz yoksa kendi alanınızı inşa etmek mi çekici gelir?

Kullandığınız ofis tarzının yanı sıra başka hususlar da var. Odalara erişimin ne kadar kolay olduğu, sundukları işlevler (beyaz tahta, yüksek hızlı internet ve diğer olanaklar gibi ekstralar), nerede bulundukları ve toplam maliyet. Bu hususlar ihtiyaçlarınızı belirleyecek ve hangi ofis tipinin sizin için doğru olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır. Bu seçim sürecini hangi web barındırma hizmetinin uygun olduğuna karar vermekle karşılaştıralım.

  • Paylaşılan barındırma , yoğun, gürültülü, açık plan bir ofiste veya ortak çalışma alanında bir iş istasyonu kiralamaya benzer. Tüm modern olanaklara sahipsiniz: bir masa, internet bağlantısı ve bazı kırtasiye malzemeleri ve alanı mutfak, yazıcı ve tuvalet dahil olmak üzere diğer iş arkadaşlarınızla paylaşıyorsunuz. Beyaz tahta vb. yerleştirmek gibi alanda herhangi bir değişiklik yapamazsınız. Bu, küçük web sitelerini başlatmak için popüler bir seçenektir ve büyük ölçekli ticari projeler için uygun değildir.
  • Bir sanal özel sunucu (VPS) orta ölçekli işletmeler, bir iş parkı içinde ofis kiralamaktan faydalanacaktır. Bir VPS ile kullanıcılar birbirinden izole edilir. Komşularınız var, ancak onlara daha az bağımlısınız ve istediğiniz gibi herhangi bir değişiklik (özelleştirme) yapabilir ve iş istasyonunuzu kendi başınıza düzenleyebilirsiniz.
  • Bir ofis binasının tamamını oluşturmak, özel bir sunucuda barındırma ile karşılaştırılabilir . Güvenilirliğe ve yüksek performansa değer veren web siteleri için daha pahalı bir seçenektir ve en iyisidir. Tüm alanı kontrol ettiğiniz için, konfigürasyonlar ve bol alan üzerinde daha fazla söz hakkınız vardır, ancak dahil edilen alanı kullanmayacaksanız yatırım yapmaya değmez.

Web hosting ve alan barındırma

Bir alan adı satın aldığınızda, web sitenizin içeriğini (HTML, CSS, resimler, veritabanları vb.) tutan dosyaların birlikte internete bağlı bir yerde, yani bir web sunucusunda saklanması gerekir. Web sitesinin dosyaları bir barındırma şirketinin web sunucusuna yüklendikten sonra, dosyaları kullanıcılara teslim etmekten ev sahibi sorumludur.

Barındırmanın, insanların web tarayıcıları aracılığıyla web sitelerini ziyaret etmesini sağladığından bahsetmiştik, ancak bu tam olarak nasıl çalışır? Alan adı sistemi (DNS), web sitesi tarayıcısının web sitesi dosyalarınızı depolayan doğru bilgisayara (sunucuya) bağlanmasını sağlar.

Önerilen okuma: DNS nedir? →

Başka bir deyişle: biri tarayıcılarına sizin web adresinizi girdiğinde, bilgisayarı internet üzerinden web sitenizin dosyalarını tutan web sunucusuna bağlanır. Alan adınızın IP adresini (alan adı sisteminde depolandığı yer) bulur ve kullanıcıları doğru web sitesine yönlendirir. Tarayıcıları daha sonra web sitenizin bilgilerini (sayfalarınızı oluşturan tüm veriler) gösterir, böylece web sayfalarınıza her zaman göz atabilirler.

Bir web barındırma nasıl seçilir

Uygun ve güvenilir bir web barındırma hizmeti sağlayıcısı seçiminiz, özellikle bir işletme web sitesi kuruyorsanız, çevrimiçi olma yolunda önemli bir adımdır. Hostlar sadece sitenizi başkalarının kullanımına sunmakla kalmaz, aynı zamanda bu sunucuları ve yazılımlarını yönetme, destek, bant genişliği, hız vb. ile ilgili hizmetler de sunarlar.

Ücretsiz web hosting, bir maliyetle birlikte gelir

Bant Genişliği Ödeneği

Bant genişliği payı (bazen gevşek bir şekilde “trafik” veya “veri aktarımı” olarak anılır) içeriğinize göz atan tüm ziyaretçilerinize sitenizi aktarmak için gereken bayt sayısıdır. Barındırma ihtiyaçlarınız için yeterli alan sağlıyor mu? Bir web sitesinin tipik trafik gereksinimleri hakkında size kabaca bir fikir vermek için, sitelerinde video veya müzik sağlamayan çoğu yeni site ayda 3 gigabayttan daha az bant genişliği kullanır. Gelecekte hızlı bir genişleme öngörüyorsanız veya ihtiyaçlarınız arasında ses, video vb. varsa, ücretli bir barındırma sağlayıcısı tarafından sunulan ekstra alanı düşünün.

Ücretsiz bir barındırma hizmeti almayı düşünüyorsanız, öncelikle sitenizin boyutunu ve günlük olarak kaç ziyaretçi beklediğinizi düşünün. Birçok ücretsiz web barındırıcısı, web sitenizin kullanabileceği trafik miktarına günlük veya aylık sınırlar getirir. İçeriğiniz gün/hafta/ay başına “kabul edilen” ziyaretçi (trafik) miktarının üzerinde çok sayıda resim veya video içeriyorsa, ev sahibi web sitenizi sözleşme ihlali nedeniyle devre dışı bırakma veya size bir fatura gönderme hakkına sahiptir.

Ücretsiz barındırma sağlayıcılarını kullanmadan önce düşünülmesi gereken bir diğer nokta, yüklediğiniz dosyalara sıklıkla bir maksimum boyut yüklemeleridir. Yazılım veya yüksek çözünürlüklü görüntüler dağıtmak istiyorsanız, ücretli bir ana bilgisayar size ihtiyacınız olan daha büyük dosya boyutlarını yükleme olanağı sunar.

Ücretsiz ana bilgisayarların çoğu, ancak tümü değil, sitenize ücretsiz web alanı sağlama maliyetlerini karşılamak için web sitenize reklam koyar. Reklamlarla dolu siteler genellikle düşük kaliteli ve hatta spam olarak kabul edilir, bu da anında ertelenir. Güvende olmak için, kaydolmadan önce ücretsiz barındırma karşılığında reklam beklenip beklenmediğini görmek için ayrıntılı baskıyı kontrol edin.

Yükseltme Seçenekleri

Bir ana bilgisayarın sitenize büyümesi için yer verip vermediğine dikkat edin. Çoğu yeni site, bugünlerde oldukça güçlü olan paylaşımlı barındırma ile başlar. Ancak, bir web sitesinin yıllar içinde büyümesini beklediğinizden, daha güçlü bir sunucu (örneğin sanal özel veya özel olarak ayrılmış) düşünmeniz gerekebilir. Ana bilgisayarın yükseltmek için uygun planları olup olmadığını ve sürecin mümkün olduğunca basit olduğunu kontrol edin.

Neden web barındırma için ödeme yapıyorsunuz?

Çalışma süresi (güvenilirlik)

Güvenilirlik hem ücretsiz hem de ücretli hizmetler için son derece önemlidir, ancak yalnızca ücretli bir barındırma planında gerçek bir güvenilirlik beklemelisiniz. Muhtemelen web sitenizin 7/24 çalışmasını isteyeceksiniz ve bunu yalnızca güvenilir sunucuları ve kararlı ağ bağlantılarına sahip bir web barındırıcısından alacaksınız. Bir ana bilgisayara karar vermeden önce, çalışma süresi geçmişini kontrol edin. İncelemeleri okuyabilir ve reklamı yapılan çalışma süresi garantilerini kontrol edebilirsiniz.

Ulaşılması zor olan veya sık sık kapanan bir site, ziyaretçilerini, müşterilerini kaybeder ve ciddi şekilde gelir elde edebilir. Birisi sitenizi bulur ve yalnızca sitenizin uygun olmadığını anlamak için erişmeye çalışırsa, bir rakip siteye gitmekten çekinmezler. Yavaş erişim, özel ziyaretçiler için (ve yeni içerik yüklediğinizde sizin için de) çok sinir bozucudur.

Trafik/Bant Genişliği

Kullandığınız bant genişliğine getirilen tüm sınırlamaları okuyun ve anlayın ve uygun bir plan seçin. Siteniz daha yüksek düzeyde bant genişliği gerektiren video, ses veya diğer öğeleri içerecekse, ihtiyaçlarınıza uygun bir plan istiyorsunuz.

PHP, .htaccess, SSH, MySQL, FTP vb.

  • PHP veya Perl kurmanız gerekiyorsa – bunu sunucunuzun onayına ihtiyaç duymadan yapabileceğinizden emin olun. Değilse, sitenize bir özellik uygulamadan önce onların demesini beklemeniz gerekecek.
  • Hata sayfalarınızı özelleştirmek (ziyaretçiler sitenizdeki soyu tükenmiş bir sayfaya geldiğinde görüntülenen mesajlar), sitenizi bant genişliği hırsızlığından ve hotlinking’den vb. korumak ve klasörlerinizi parola ile korumak gibi şeyler yapmak istediğinizi varsayarsak, ihtiyacınız olacak. “.htaccess” dosyaları oluşturma veya değiştirme yeteneği.
  • SSH erişimi, MySQL gibi veritabanlarının bakımı için ve bir blog veya içerik yönetim sistemi çalıştırmak istediğinizde kullanışlıdır.
  • FTP, web sayfalarını ve diğer dosyaları yerel bir bilgisayardan bir web barındırma bilgisayarına (sunuculara) aktarmak için popüler bir yöntemdir, böylece dünya çapında herkes tarafından görüntülenebilir. Bazı ana bilgisayarlar yalnızca kendi sayfalarınızı tasarlamanıza ve yüklemenize izin vermez. Bunun yerine, sayfalarınızın çevrimiçi site oluşturucuları kullanılarak tasarlanmasını ve yüklenmesini isterler. Tamamen yeni başlayan biri değilseniz ve oldukça önemsiz bir site planlamıyorsanız, FTP erişiminiz olduğundan veya sayfalarınızı en azından e-posta veya tarayıcı ile yükleyebildiğinizden emin olun.

Kontrol Paneli

Bir kontrol panelinin amacı, web sitelerinizi barındırma hesabınızın çeşitli yönlerini kendiniz yönetmenize izin vermektir. Ticari bir ana bilgisayardan bir kontrol paneli beklemelisiniz, böylece teknik desteğin basit değişiklikler yapmasını beklemek zorunda kalmadan günlük bakım görevlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bir ‘cPanel’, e-posta adreslerini, hesap parolalarını ve temel sunucu yapılandırmalarını yönetmek için basit bir gösterge panosu sağlar. Bir teknik destek operatöründen geçmek zaman alabilir veya basit yönetici görevlerini her gerçekleştirmek istediğinizde ek bir ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Çoklu Alan Barındırma

Birden fazla alana sahip olmak yaygındır, bu günlerde ucuzdurlar ve birkaç taneye sahip olmaya direnmek zordur. Bu durumda, ekstra barındırma alanı ile ekstra alan adlarını barındırmanız gerekir. Barındırma sürecini basitleştirmek için, tek bir hesaptan birden fazla alan adı barındırmak mümkündür. Aynı hesapta barındırılan her bir ayrı web sitesine eklenti etki alanı denir. Çoğu paylaşılan barındırma sağlayıcısı, eklenti etki alanlarına izin verir. Bunun için nasıl ücret aldıklarını önceden kontrol etmeniz önerilir.

Maliyet

Her şeyde olduğu gibi web barındırmada da genellikle ödediğinizin karşılığını alırsınız. Büyük miktarda trafik beklemeyen basit bir web siteniz varsa, paylaşılan barındırma için yılda 10 ila 150 dolar arasında ödeme yapmayı bekleyin. Daha yüksek kapasiteli barındırma planları 150 dolardan başlayıp oradan yükselebilir.

Çoğu ticari ev sahibi, aylık ve yıllık ödeme planlarıyla nasıl ödeme yapmak istediğinizi seçme esnekliği sunar; ikincisi size daha ucuz bir oran verir. Güvenilir bir hizmet sunduklarından emin olduktan sonra, daha ucuz yıllık ödemelere geçebilir veya beklentilerinizi karşılamazlarsa ev sahipleri arasında hızla geçiş yapabilirsiniz.

Son olarak, yenilemeleri tartışalım. Bir paketin fiyatından memnunsanız, yenileme fiyatını kontrol edin. Düşük kayıt fiyatları sunmak, ancak yenilemelerde çok daha yüksek tutarlar talep etmek sektörde bir normdur. Birkaç yılda bir ana bilgisayarlar arasında geçiş yapma konusunda sorun yaşamadığınız sürece, yenileme fiyatları kaçınılmazdır.

E-posta

Web sitenizin yanında e-posta hesapları barındırmak istiyorsanız, kaydolmadan önce barındırıcınızın alanınızda istediğiniz e-posta adreslerini ayarlamanıza izin verip vermediğini kontrol edin. 

Teknik Destek

En uygunsuz zamanlarda işler ters gidebilir, bu nedenle ev sahibinizin 7/24/365 profesyonel desteğe sahip olup olmadığını kontrol edin. SOS düğmesine bastığınızda birinin size can simidi atmasını ve diğer tarafta seçim yapan kişinin teknik olarak orada ve o anda size yardımcı olacak bilgiyle donatılmış olduğunu bilmek isteyeceksiniz. Bunun için bir fikir edinmek için, gerçek müşteri deneyimlerinin hesaplarıyla çevrimiçi incelemeleri okuyun.

Acil olmayan bir sorunuz olduğu zamanlar olacaktır. Sunucu ayarlarınızı daha iyi ele alırken kendi zamanınızda çözmek isteyebilirsiniz. Ev sahibinin, anlayışınızı geliştirmenize yardımcı olmak için göz atacak bir bilgi tabanı veya SSS’si var mı? İster telefonla sohbet etmeyi tercih edin, ister sorunları kendiniz çözmek için kapsamlı belgelere sahip olun – mevcut olup olmadıklarını kontrol edin.


Web barındırma türleri

Teknoloji ilerledikçe, web sitelerinin ve müşterilerin farklı ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için farklı web barındırma türleri tanıtıldı. Bunlar şunları içerir:

  • Paylaşılan Web Barındırma
  • Özel Barındırma
  • VPS Barındırma
  • Bulut
  • Bayi

En popüler web barındırma hizmetlerine daha ayrıntılı olarak bakalım.

Paylaşılan Web Hosting

Paylaşımlı hosting, bir web sitesinin diğer birçok web sitesiyle aynı sunucuda barındırılmasıdır. Çoğu web barındırma şirketi, paylaşılan barındırma sağlar. Kurulumu ucuz ve kolaydır, bu da onu kısa vadede çok fazla trafik beklemeyen yeni siteler için uygun hale getirir. Kişisel web sitelerinin yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelere ait olanlar için en uygun olanıdır.

Dijital pazarlama veya çevrimiçi bir işletme yürütme konusunda ciddi olan herkes, paylaşılan barındırma seçeneklerini dikkatlice gözden geçirmeli ve sağlayıcınızın, özellikle e-ticaret web siteleri için tasarlanmış barındırma gibi hizmetler sunabildiğinden emin olmalıdır. Paylaşımlı barındırma, çok fazla trafiğe sahip büyük siteler için de uygun değildir. Bu siteler, uygun web sitesi performansını garanti etmek için uygun miktarda kaynağı barındıracak özel bir sunucuya ihtiyaç duyar.

VPS Barındırma

Sanal adanmış sunucu (VDS) olarak da bilinen sanal özel sunucular (VPS), bir sanal sunucunun aslında birden çok web sitesine hizmet vermesine rağmen her istemciye özel bir sunucu olarak görünmesidir. Bu nedenle, VPS tarzı barındırma, paylaşılan barındırma ile kendi özel makinenizi alma arasındaki basamak taşı olarak kabul edilir. Paylaşımlı barındırma ve VPS arasındaki temel fark, istemcilerin, özel stil barındırmaya çok daha yakın olan VPS’yi yapılandırmak için tam erişime sahip olmasıdır.

VPS genellikle, yüksek maliyetler gerektirmeden özel bir sunucuya sahip olmanın esnekliğini isteyen daha küçük web siteleri ve kuruluşlar tarafından kullanılır.

Özel Sunucu

Özel sunucu, fiziksel yada sanal sunucunun tamamının kiralanması demektir. Bu tür barındırma, paylaşılan barındırma planlarıyla yan yana yerleştirildiğinde nispeten pahalıdır; bu nedenle, yalnızca bir web sitesinin çok fazla trafiği olduğunda veya daha fazla sunucu kontrolü gerektiğinde kullanılır.

Bir veri merkezinde barındırılan tüm sunucu ekipmanına sahip tek bir web sitesi sağlamaktan daha fazla özel barındırma vardır. Daha fazla self servis sunucu yönetim olanakları sağlar. Bu, sunucu, yazılımı ve güvenlik sistemleri üzerinde tam kontrole izin verdiği için daha esnek bir düzenleme olarak kabul edilir. Ancak aynı zamanda, platformu kendiniz yönetmek için elinizde teknik uzmanlığa sahip olmanız gerekir.

Bulut Hosting

Bulut barındırma, piyasaya çıkan en son barındırma türüdür ve son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Bu tür barındırma, uygun fiyatlı, ölçeklenebilir ve güvenilir bir web altyapısı sağlayan birbirine bağlı birçok web sunucusunda çalışır. Bulut barındırma planları genellikle sınırsız etki alanı için sınırsız, güvenilir bant genişliği ve sonsuz miktarda disk alanı sunar; bu da birçok büyük işletmenin neden buluta yöneldiğini açıklar. Kaynak yoğun uygulamalara veya resimler gibi çok sayıda içerik varlığına sahip bir web sitesini çalıştırmanın etkili bir yöntemidir, ancak çok daha yüksek bir maliyeti olabilir.

Bayi Hosting

Bayi hosting , hesap sahibinin üçüncü taraflar adına bir web sitesini barındırmak için kendisine ayrılan sabit disk alanını ve bant genişliğini kullanabileceği bir web barındırma biçimidir. Orijinal barındırma hesabı sahibi, bu durumda ‘bayi’dir. Bayi barındırma, satın alınan alan miktarı gerekli olmadığında ve tahsis edilen kaynakların bir kısmı başka bir tarafla paylaşılabildiğinde faydalıdır.

Barındırma sağlayıcıları, bu iş uygulamasıyla ilgilenen girişimcileri barındırmak için özel bayi barındırma planları sunar. Bayi barındırma planı satın almak, birden fazla alana sahip herkes için de yararlıdır. Web siteleriniz için kendi hosting paketlerinizi tasarlayabilirsiniz veya müşterileriniz bayi hosting hesabına ayrılan kaynakları verir.

 

Back To Top